elinan ja jussin tarina

Moikka! 

Olemme Elina ja Jussi.

Olemme kahden pienen lapsen vanhemmat ja aviopari. Meillä on yhteinen yritys nimeltä Rohkeus ja Rakkaus.  Yrityksemme tarjoaa palveluita rohkeaan viestintään parisuhteessa ja oman rohkeuden tilan kasvattamiseen. Meidän missio on olla mukana luomassa maailmaa, jossa ihmiset voivat elää rohkeasti rakastaen itseään ja elämää ympärillään.

Olemme huomanneet omassa elämässämme sekä haastatellessamme muita pariskuntia, että yksi parisuhdeongelmia aiheuttava haaste on puhumattomuus. Ihmiset eivät puhu oikealla tavalla rohkeasti puolisolleen, mitä ajattelevat. Olemme myös huomanneet, kuinka hyödyllistä tämä nimenomaan rohkealla tavalla puhuminen on kaikilla parisuhteen osa-alueilla. Tätä täydentävät kaikki muut rohkeat ja rakkaudelliset viestinnän tavat, kuten esimerkiksi lahjat, kosketus, suudelmat, kotityöt, yllätykset tai rakkauskirjeet.

Hengittävä parisuhde on kuin kuminauha, välillä ollaan etäällä ja sitten pongahdetaan taianomaiseen läheisyyteen. Näin sen kuuluukin olla. Ilman liikettä kaikki sammuu. Olemme huomanneet, että on hyvä pitää nauha ympärillä ehjänä, joustavana ja kimmoisana. Pelkästään lähellä, joustavuus hapertuu. Jos lähdetään liian etäälle, voi yhteys katketa täysin.

Kiinnostuimme oman parisuhteemme laadun kehittämisestä pikkulapsiajan tuoman arjen muuttumisen myötä. Yhteisen ajan puute ja pelot viestinnässä veivät meidät toistemme sylistä etäälle. Kuvittelimme, että toistuvat riitojen aiheet tulivat jäädäkseen ja elämä oli siinä. Tähän oli tyydyttävä. 

Kun löysimme rohkeuden ja rohkean viestinnän syvimmät kerrokset, joissa ollaan täysin auki, pääsimme toistemme lähelle. Riidat eivät jääneet enää asumaan kotiimme. Eri näkemykset saivat uusia sanoja ja uuden merkityksen. Riidat siivosivat parisuhdettamme turhasta kuonasta ja vaivaavat asiat lähtivät pysyvästi, jättäen jälkeensä viihtyisän tilan. Kirkastimme sen, mikä on meille tärkeää.

Elina on työssään ihmisten parissa nähnyt usein, miten elämänmuutosten, kuten pikkulapsiajan pienet rakkaudellisen ja rohkean viestinnän puutokset, ovat vuosien varrella pahimmillaan paisuneet suuriksi ja energiaa vieviksi vyyhdeiksi.  Elinvoimaa vievää tyytymättömyyttä ja surua ei ole poistanut edes avioero. Pettymys, loukkaantuminen ja katkeruus ovat vieneet joiltain ihmisiltä vuosia ja jopa vuosikymmeniä heidän elämästään. Surullista on, että yhtäkkiä lapset saattavat myös olla tällä taistelutantereella surun, vihan ja pettymysten jaloissa.

Tajusimme, että haluamme tarjota oppimamme läheisyyden reitit myös Sinulle. Haluamme osaltamme auttaa pieniä lapsia kasvamaan ympäristössä, jossa heidän vanhempansa viestivät toisilleen ja lapsilleen rakkaudella ja rohkeudella. Kun opit nämä, niin opetathan myös kavereillesi. Tehdään yhdessä pikkulasten vanhempien elämästä intohimoista, rakkaudellista ja rohkeaa.

Olemme löytäneet kauneuden ja vahvuuden erilaisuudestamme. Olemme toistemme vastakohdat:

Jussi on visuaalinen, siisti ja järjestelmällinen. Elina on kinesteettinen, boheemi ja joustava. Voit miettiä, miltä kotimme näyttää. Myös rakkauden viestit kulkevat Jussilla ensin silmien kautta, kun taas Elina aistii äänen värähtelyitä ja tilan tunnelmaa. Meillä on myös eri rytmit. Jussi on aamuvirkku ja Elina iltavirkku.

Yrityksemme Rohkeus ja Rakkaus on syntynyt innostuksesta ja halusta jakaa oppimaamme ja auttaa erityisesti pienten lasten vanhempia kokemaan läheisyyttä ja rakkautta. On turha tuhlata arvokasta elämää mykkyyteen, siihen, että ei tule ymmärretyksi oikein, loukkausten kuunteluun, omien toiveiden mitätöintiin tai itsensä pienentämiseen. 

Mitä nopeammin löydämme itsemme ja mitä syvemmin löydämme rohkeuden, sitä helpompi meidän on olla. Meillä on avaimet läheisyyteen ja avaimet etäisyyteen. Rohkeus ei ole mikään pysyvä ominaisuus. Se on tunne, voimavara, ympäristön tuotos, väline, energiaa, läsnäoloa ja aitoutta. Rakkaus on silmälasit, joilla ihmisiä voi katsoa, jos haluaa todella nähdä heidät.

Rohkeasti Rakkaudella,

Elina ja Jussi

ELINA MASIH

Katsoin verhon takaa ja huomasin, että myös minut oli kutsuttu. Minun piti vain kävellä bileisiin.

Olen kahden pienen lapsen äiti ja Jussin vaimo.

Olen koko elämäni työskennellyt erilaisten ihmisten parissa. Lasten, pariskuntien ja erilaisten perheiden. Olen tavannut ihmisiä kriiseissä ja arjessa. Elämä on näyttänyt monia värejä.

Olen Rohkeuteen erikoistunut Sosionomi YAMK. Olen NLP-coach ja NLP Master, ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja.  

Näiden lisäksi olen opiskellut aina sitä, mikä on sillä hetkellä minua kiinnostanut. Opintoja on kertynyt ainakin, psykologiasta, teatterimenetelmistä, photoreadingistä, liikuntalääketieteestä, kasvatustieteestä, vuorovaikutustaidoista ja liikunnanohjauksesta. Erilaiset perspektiivit auttavat näkemään asioita uusista kulmista. Koen, että uuden oppiminen laajentaa ajattelua, elämää ja antaa lisää palasia omaan itseen. Kyky ajatella laajasti ja joustavasti auttaa myös muita ihmisiä näkemään mahdollisuuksia.

Nyt yrittäjänä toimiessani olen opetellut aivan toisenlaisia taitoja ja erilaisia rohkeuden elementtejä ja mindsettiä, mitä palkkatöissä. Näitä taitoja tulisi opettaa mielestäni koko kouluajan.

Usein asia, joka estää meitä elämästä täysillä on rohkeus.

Lähestyin rohkeutta omaa tuttua tietäni. Aloin tutkia aiempaa systemaattisemmin rohkeutta ja rohkean toiminnan taustatekijöitä. Mikä meitä jarruttaa ja mikä ajaa eteenpäin. Haastattelin aiheesta mielenkiintoisia, jollain elämän osa-alueella rohkeita henkilöitä, kuten Aira Samulinia, Antti Inkistä, Jesse Peuralaa, Reetta Vanhasta, Lana Lavosta, Juha-Pekka Hippiä, Ilkka Koppelomäkeä ja Arvi Martikaista. Luin valtavasti kirjoja ja tein sisäistä myllerrystä. Opin valtavasti itsestäni, yrittäjyydestä, peloista ja rohkeudesta. 

Olin jo aikaisemmin tutustunut rohkeuteen teatterimenetelmien kautta, NLP:n kautta ja laulun avaimen kurssien ja kuoron myötä. Myös elämä on opettanut. Olen jättänyt vanhan ja hypännyt uuteen ja tuntemattomaan. Samalla olen nähnyt sen, mitä jää jäljelle, kun kaikki kuoritaan, eli minut. 

Välillä on tehtävä valintoja rohkeudesta käsin. Yksi rohkeudesta käsin tehty valinta, on valinta sitoutua puolisooni. Tekemäni rohkeat valinnat tuntuvat hyvältä. Pelosta käsin olen valinnut itseäni kutistavia asioita. Teen yhä elämässäni molempia valintoja, mutta tietoisena omasta voimastani ja asioista valintojen taustalla.

Kun tutkin rohkeutta, ympyräni oli pieni ja keräsin energiaa ja uskallusta jokaiseen pieneen tekoon. Tässä vaiheessa matkaani pidin ensimmäisen julkisen puheeni rohkeudesta ja aiheesta syntyi YAMK-opinnäytetyö kiitettävällä arvosanalla. Minua pyydettiin myös puhumaan rohkeudesta työnhakuun. Sain kunnian puhua aiheesta myös Lahden Seniori foorumissa. Näistä ensimmäisistä konkreettisista askelista muutokseni yrittäjäksi muodostui.

Kaksi asiaa nousivat rohkeassa toiminnassa ylitse muiden. Omat arvot ja ihmiset ympärillämme. Monilla menestyvillä ihmisillä on myös mentoreita. Jatkoin ihmisiltä oppimista ja olen tavannut myös useita kansainvälisiä menestyjiä kuten Kevin Harrington, Less Brown. Sain myös Suomesta uusia rohkeita ihmisiä elämääni.  Elämä laajenee, kun uskaltaa.

Minä haluan olla tukenasi, uskoa sinuun, kun kerrot haaveesi. Auttaa sinua rikkomaan näkymättömän kalvon, joka erottaa sinut niistä toisista, jotka jo elävät tätä haavetta. 

Haaveesi voi koskea sydämen täyttävää parisuhdetta, merkityksellisen työn löytämistä, sekavan elämän kirkastamista tai muuta rohkeaa hyppyä vaativaa tekoa.

Olen nähnyt, millainen vaikutus parisuhteen energioilla on perheenjäsenten – lasten ja aikuisten yksilölliseen hyvinvointiin. Olen ymmärtänyt, että minulla on tietoa, josta olen mieheni kanssa rakentanut toimivan systeemin, millä auttaa juuri teitä löytämään toistenne lähelle.

Toivon, että tutustut kirjaamme Rohkea rakkaus. Seitsemän askelta taianomaiseen läheisyyteen. Anna sen muistuttaa sinua siitä, että voit joka hetki rakentaa elämääsi rakkautta ja läheisyyttä.

Sinä ansaitset rohkean ja rakkaudellisen elämän.

– Elina 

Jussi rinne

Elämä on paljon hauskempaa, kun siitä muistaa välillä nauttia!

Päädyin aikoinaan kaverin innostamana opiskelemaan kansainvälistä liiketaloutta Haaga-Heliaan. Heti alusta lähtien opinnot kiinnostivat ja tuntui että oikeassa paikassa. Eräällä kurssilla teimme laajan työn yrityksen perustamisesta ja opiselukaverin kanssa olimme kahden vaiheilla perustaisimmeko yrityksen oikeasti. Yritystä emme lopulta perustaneet ja päädyimme molemmat palkkatyöhön. Tosin tuolta ajalta itselle jäi kytemään ajatus oman yrityksen perustamisesta joskus tulevaisuudessa, kun siihen mahdollisuus tulee ja kun löydän sen jutun mikä tuntuu itselle tärkeältä.

Tieni koulusta vei monien mutkien kautta mielenkiintoiseen finanssimaailmaan ja yritysten taloushallinnon monimutkaiseen ja haastavaan maailmaan. Tällä polulla olen edelleen ja erittäin innostunut työstäni. Mielenkiintoisten töiden lisäksi elämääni ilmestyi eräs päivä upea nainen. Heti ensimmäisestä tapaamisesta lähtien elämäni rutiinit ja arki muuttui. Näimme melkein joka päivä ja nopeasti muutimme yhteen. Hiljalleen, kun sinkkumiehen arki oli muuttunut parisuhteen arjeksi saimme ensimmäisen poikamme.

Tästä hetkestä lähtien on lähtenyt sellainen rumba käyntiin millaista en aiemmin osannut kuvitellakaan. Nykyisin kahden lapsen isä ja aviomies on aikalailla jatkuvasti kiireinen. Varsinkin ensimmäiset vuodet pienten lasten kanssa on kiireistä aikaa ja siinä monilla, kuten meillä myös parisuhde alkoi kärsiä ja etäännyimme toisistamme. Monesti kun olimme sopineet riitamme tuli keskusteltua miten pitää muuttaa tapojaan ja panostaa parisuhteeseen. Nämä eivät olleet pelkkää sanahelinää, mutta usein arki ja kiire vain tulivat ja veivät takaisin samoihin vanhoihin rutiineihin.

Elinan tutkiessa rohkeutta YAMK -opinnäytetyössään aloin itsekin toistuvasti pohtimaan omaa käyttäytymistä ja tekemiäni päätöksiä elämässäni. Huomasin, etten monesti ollut tehnyt päätöksiä rohkeasti ja omien arvojeni mukaisesti, varsinkin parisuhteeseen liittyen. Mielenkiintoni heräsi toden teolla. Halusin perehtyä asiaan myös ja oppia mahdollisimman paljon parisuhteista, vuorovaikutuksesta ja kommunikaatiosta ym. Huomasin, että toisen kuunteleminen ja tietyllä tavalla keskusteleminen auttaa ratkaisemaan ristiriitoja, jotka puhumattomina jäisivät jatkuviksi suhteen hiertäjiksi.

En ole vieläkään aina se täydellinen aviomies ja isä, mutta kehityn ja opin jatkuvasti uutta. Olen oppinut kohdat, jolloin ei ole tarve puhua vaan antaa läheisyyttä. Sen tiedän, että peruutuspeiliini katsoessa, en vanhaa itseäni juurikaan näe. Janoan oppia uutta ja kehittyä. Virheistä voi oppia ja kun mies todella kuulee naisen tunteet, pääsee haastavasta ja etäisestä suhteestä läheiseen, rentoon ja onnelliseen parisuhteeseen.

Olemme haastatelleet Elinan kanssa pienten lasten vanhempia heidän parisuhteidensa kipukohdista. Me emme ole aina rohkeita tai aina pelokkaita. Ympäristö vaikuttaa monesti siihen, mihin pystymme. Tosin, moniin asioihin pystymme itse myös vaikuttamaan omalla käyttäytymisellä. 

Olen kirjoittanut vaimoni Elinan kanssa kirjan Rohkea rakkaus. Seitsemän askelta taianomaiseen läheisyyteen. Kirjassa pyrin tuomaan miehen näkökulmaa asioihin, miltä eri tilanteet voivat tuntua tai vaikuttaa miehen kannalta katsottuna, sekä herättää ajattelemaan voisiko itse tehdä jotain asioita toisin parantaakseen omaa parisuhdettaan.

Onnellinen parisuhde on minulle yksi tärkeimmistä arvoistani, muun muassa sen takia, koska se vaikuttaa erittäin suuresti toiseen tärkeään arvooni… lapsien ja koko perheen onnellisuuteen ja hyvinvointiin.

Vaikka sinulla olisi kaikki hyvin, on suhdetta hyvä huoltaa ja nauttia sen kukoistuksesta.

Ole rohkea ja nauti elämästäsi.

– Jussi

 

ARVOMME

Huipulle voi mennä kovaa, mutta perille pääsee, kun muistaa, mikä on merkityksellistä. Kun elät arvojesi mukaan, olet perillä.

  • Perhe
  • Aitous
  • Armollisuus
  • Kehittyminen
  • Rohkeus ja rakkaus

Kun on käsiä, jotka pitävät kiinni ja joista pitää kiinni. Kun mustuaiset katsovat sinuun rakkaudella ja luottaen, pääset eteenpäin. Haluamme jokaiselle sylin, johon käpertyä, kerätä voimaa ja intoa elää nauttien. Rakkaus avaa luovuuden ja rasvaa rohkeuden maratoneille ja sprintteihin.

 

 

meidän missio

Missiomme on, olla mukana luomassa maailmaa, jossa ihmiset voisivat kasvaa ja elää rohkeasti rakastaen itseään ja elämää ympärillään.

Rohkean ihmisen lähellä on hyvä olla. Rohkeus on aidon minuuden läsnäoloa.